Mobiloperatörer planerar att stoppa reklam i telefonen – IDG.se

Slut med annonserna på mobilen?En europeisk mobiloperatör säger till Financial Times att de redan installerat ett blockeringsprogram i sina datacenter, och planerar att slå på det under året. Just …

1766 0
1766 0

smartphone och dator
Slut med annonserna på mobilen?
En europeisk mobiloperatör säger till Financial Times att de redan installerat ett blockeringsprogram i sina datacenter, och planerar att slå på det under året.
 
Just den mjukvaran hindrar de flesta annonser från att laddas på webbsidor och appar, men tillåter flödesannonser av den typ som finns på exempelvis Twitter och Facebook.
 
Tekniken har utvecklats av en israelisk start-up som heter Shine. Företaget säger till Financial Times att de tror att tjänsten kommer att få stort genomslag – och stora konsekvenser.
 
– Tiotals miljoner mobilanvändare jorden över kommer att välja att blockera reklam innan året är slut. Om det växer kan det ha förödande påverkan på industrin bakom marknadsföringen online, säger Shines marknadschef Roi Carthy.
 
Målet med att blockera reklam är enligt en källa att komma åt Google. Mobiloperatörerna vill helt enkelt ha en del av annonsintäkterna – annars stängs företaget ute. Men det är oklart om en sådan riktad blockad över huvud taget är laglig.
 
– Folk betalar för mobilt internet så att de kan komma åt appar, strömningstjänster, webbmejl och andra tjänster som de älskar, och många av dem finansieras av annonser, svarar Google som anser att mobiloperatörernas planer är orimliga.
 
Den mobila annonsmarknaden har ökat snabbt och i år förväntas marknadsförare spendera nära 69 miljarder dollar – en tredubbling jämfört med två år tillbaka. 

Läs mer:
Kriget om mobilannonserna spetsas till när Verizon köper AOL
Allt fler satsar på programmatic i Sverige. Men det går långsamt.

Vetenskap & teknik – Google Nyheter

In this article

Join the Conversation