Navalnyj dömd för förskingring – Svenska Dagbladet

Domaren Sergei Blinov sade att Navalnyj gjort sig skyldig till förskingring av pengar från ett statligt timmerbolag 2009, då han arbetade som obetald rådgivare åt guvernören i Kirovregionen, …

1722 0
1722 0
Navalnyj dömd för förskingring

Navalnyj dömd för förskingringDomaren Sergei Blinov sade att Navalnyj gjort sig skyldig till förskingring av pengar från ett statligt timmerbolag 2009, då han arbetade som obetald rådgivare åt guvernören i Kirovregionen, 100 mil öster om Moskva.

Regimkritikern nekar till anklagelserna, som han menar är fabricerade för att undanröja honom då han ses som en potentiell rival till president Vladimir Putin.

SvD:s Moskvakorrespondent Anna-Lena Lauren har tidigare skrivit att superbloggaren och juristen Navalnyj troligtvis är ”den enda person i Ryssland som i dag skulle ha reella chanser att besegra Putin i fria val”.

I Ryssland får man inte ställa upp i val om man är dömd för brott, vilket många tror att rättegången handlar om.

Straffet väntas meddelas senare under torsdagen, då processen väntas ta flera timmar. Åklagaren har tidigare begärt att Navalnyj ska dömas till sex års fängelse.

Den kände aktivisten har under morgonen flitigt kommenterat händelserna i rättsalen via Twitter, i bland i en raljant ton.

”Det ligger fortfarande stora högar med papper. Vi kommer att vara här väldigt länge”, twittrade aktivisten från rättssalen tidigare i morse, enligt Rt.com.

Rättegången ses som ett vågspel för Kreml. Den karismatiske och populära Navaljnys chanser att fortsatt vara inflytelserik är fortfarande stora, menar oppositionsmedlemmar SvD pratat med.

– Om Navalnyj får en fängelsedom blir han ett offer och en hjälte, får han bara böter kommer han att kunna fortsätta twittra och blogga. Så det är inte säkert att han hamnar i fängelse, men han blir naturligtvis dömd. Huvudsaken är att diskreditera honom, sade oppositionspolitikern Boris Nemtsov tidigare.

Putins mål med rättegången är tydligt, menar Anna-Lena Lauren: ”Målet är att oskadliggöra oppositionen; risken för Kreml är att Navalnyj i stället blir martyr”.

Aleksej Navalnyj har avfärdat anklagelserna mot honom som ”absurda” och menar att de är politiskt motiverade.


Världen – Google Nyheter

In this article

Join the Conversation