Tiotals fångar döda i Kairo-fängelse – Svenska Dagbladet

Enligt säkerhetskällorna var fångarna anhängare till Muslimska brödraskapet. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att flera beväpnade män försökte frita fångarna, men hamnade i skottväxling med polis utanför Abi Zaabal-fängelset norr …

2183 0
2183 0
Göteborg_(Gothenburg),_Västergötland,_Sweden

Enligt säkerhetskällorna var fångarna anhängare till Muslimska brödraskapet. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att flera beväpnade män försökte frita fångarna, men hamnade i skottväxling med polis utanför Abi Zaabal-fängelset norr om Kairo.

Under eftermiddagen i dag hade anhängare till den avsatte president Mursi utlyst flera protestdemonstrationer. Men demonstrationerna ställdes oväntat in av ”säkerhetsskäl”. I går dog minst 79 i våldsamheter runtom i Egypten.

Tre större demonstrationer var planerade att utgå från moskéer i Kairo efter bönen vid 16-tiden. Demonstrationerna skulle sätta kurs på Roxitorget i Heliopolis i nordöstra delarna av staden, där också en presskonferens skulle hållas.

I Giza, väster om Nilen, var minst sex demonstrationer planerade till samma tid, för att sedan stråla samman vid författningsdomstolen.

När TT:s utsände besökte Högsta författningsdomstolen rådde viss förvirring. Där fanns främst journalister.

Omar Nasri Hussein, med bandage kring ena armen, sade till TT att han kommit för att demonstrera till stöd för Mursi, men att han tänkte vända hem igen.

Tidigare sade ”antikuppalliansen”, anhängare till Mursi, att de tänker fortsätta protestera även om angreppen mot dem ökar.

Arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi sade i ett tal till militärer och poliser i dag att hans budskap till den avsatte presidenten Muhammad Mursis anhängare är att ”det finns utrymme för alla i Egypten”.

Men i sina första offentliga kommentarer efter säkerhetsstyrkornas tillslag mot Muslimska brödraskapet den gångna veckan varnade al-Sisi också för att de som använder våldsmedel inte kommer att tolereras.

I går rensade säkerhetsstyrkorna al-Fatah-moskén i centrala Kairo där många hundra människor tagit skydd under sammandrabbningarna. Enligt inrikesdepartementet greps 385 människor inne i moskén.

EU kommer att se över sina relationer med Egypten under de kommande dagarna och vidta åtgärder, sade EU-länderna i ett gemensamt uttalande, enligt Reuters.

Egyptens interimistiske utrikesminister Nabil Fahmy säger sig vara öppen för ”konstruktiva idéer” från omvärlden, rapporterar al-Jazira.

– Egypten kommer att fatta sina egna beslut enligt landets intressen, men vi accepterar all internationell kommunikation och ansträngningar, sade han vid en presskonferens.

Han sade att styret fokuserar på den politiska vägkartan utan att exkludera något politiskt parti och att man kommer att bilda en utredningsgrupp för att utreda vad som hänt efter den sista juni.

Fahmy beklagar de senaste dagarnas dödsoffer och säger att regeringsstyrkorna ”försökt sitt bästa” att undvika blodspillan, men att det utan ingripande skulle lett till ännu fler döda.

– Omvärlden fokuserade på den egyptiska regeringens återhållsamhet medan man ignorerade allt våld och alla attacker mot regeringsbyggnader, sade han enligt al-Jazira.

Electrolux meddelar i dag att det håller sina fabriker fortsatt stängda på grund av säkerhetsläget. Electrolux har omkring 7 000 anställda i landet. I onsdags avbröts produktionen. ”Vi återupptar produktionen så fort säkerhetsläget stabiliserats”, uppger Electrolux.


Världen – Google Nyheter

In this article

Join the Conversation